Доповнені підстави для надання статусу учасника бойових дій

21 лютого 2017 року Верховна Рада прийняла в першому читанні Закон «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»» (законопроект № 5697).

Метою прийняття зазначеного проекту Закону України є:

— визначення статусу учасника бойових дій для осіб, які одержали тілесні ушкодження (тяжкі, середньої тяжкості, легкі), що не призвели до інвалідності, під час участі у Революції Гідності;

— визначення статусу інваліда війни для громадян, які стали інвалідами внаслідок поранень чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних від вибухових речовин, боєприпасів і військового озброєння на території, де органи державної влади здійснюють свої повноваження, та населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення, під час проведення антитерористичної операції;

— надання відповідних пільг зазначеним особам.

Статус не нададуть працівникам міліції, особам, які проходили службу в правоохоронних органах спецпризначення, військовослужбовцям внутрішніх військ, Збройних Сил України та інших військових формувань, отримав тілесні ушкодження (тяжкі, середньої тяжкості, легкі) під час виконання службових обов’язків, пов’язаних з подіями Революції Гідності.

Крім того, статус інваліда війни зможуть отримати громадяни, які стали інвалідами внаслідок поранень чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних від вибухових речовин, боєприпасів і військового озброєння:

а) на території проведення антитерористичної операції, де органи державної влади здійснюють свої повноваження;

б) на території населених пунктів, розташованих на лінії зіткнення, під час проведення АТО.