Документи на погодження проекту землеустрою можна подати он-лайн

16 листопада Держгеокадастр та Державне агентство з питань електронного урядування презентували черговий електронний сервіс у сфері земельних відносин – онлайн замовлення та автоматичний розподіл проектів землеустрою на експертів.

Відтепер подати документи на погодження проекту землеустрою можна в онлайн-режимі через e.land.gov.ua протягом кількох хвилин. Сьогодні погодження відбувається у два візити до державних органів, а запровадження цього сервісу дає можливість виключи перший візит та залишиться лише необхідність отримати документи після погодження.

Втім, головне, що за рахунок автоматизації та «сліпого» розподілу документів на виконавця значно пришвидшується прозорість та ефективність процесу розгляду документів від заявника та ухвалення відповідного рішення. Такі нововведення заощадять час та унеможливлять будь-які корупційні ризики.

Запровадження принципу екстериторіальності погодження проектів землеустрою – це черговий потужний крок Держгеокадастру у запобіганні проявам корупції, адже закриває можливості отримання неправомірної вигоди посадовцями при погодженні землевпорядної документації. З допомогою нового електронного сервісу  повністю виключаємо особистий контакт між розробником проекту землеустрою та посадовою особою органу земельних ресурсів, яка здійснює його погодження, таким чином нівелюємо можливі важелі впливу як з одного, так і з іншого боків.

Погодження проекту землеустрою є однією з найбільш важливих та одночасно складних адміністративних послуг. Щорічно українці погоджують понад 500 тис. таких проектів. Завдяки запровадженню електронної послуги, стартує принципово новий рівень якості обслуговування фізичних та юридичних осіб.

Ініціатива реалізується за підтримки проекту «Реформа управління на сході України», що виконується компанією Deutsche Gesellschaftfьr Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням уряду Німеччини.

Таким чином, на сьогодні громадянам та бізнесу доступно вже п’ять електронних послуг у земельній сфері:

1. Замовлення витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку.Витяг з кадастру – документ, необхідний для вчинення операцій з землею (купівля-продаж, дарування, оренда тощо). Щоб оформити замовлення треба лише обрати потрібну земельну ділянку, заповнити запит та оплатити послугу он-лайн. Повідомлення про готовність документу буде надіслано на електрону пошту. Забрати вже виготовлений витяг можна у найближчому ЦНАПі, обраному користувачем.
  2. Замовлення витягу про нормативну грошову оцінку землі.Відомості про оцінку землі необхідні при здійсненні цивільно-правових угод щодо земельних ділянок та прав на них. Для замовлення витягу потрібно на публічній кадастровій карті знайти за кадастровим номером необхідну ділянку та натиснути на функцію замовлення послуги. Послуга надається безкоштовно.
  3. Отримання відомостей про власників та користувачів земельних ділянок.Відкритий доступ до реєстру посилює контроль громадянського суспільства за використанням та обігом земель в Україні. Для отримання інформації потрібно пройти електронну ідентифікацію та оформити запит. Система автоматично надає відомості про права власності на землю та дату їх набуття. Послуга безкоштовна.
  4. Реєстрація земельної ділянки. Підключення нотаріусів до Державного земельного кадастру.Послуга дозволяє нотаріусам наряду з кадастровими реєстраторами надавати громадянам витяги про земельні ділянки, необхідні для здійснення земельних угод. Після виконання технічних вимог підключення нотаріуса до Державного земельного кадастру здійснюється протягом одного робочого дня.
  5. Онлайн замовлення та автоматичний розподіл проектів землеустрою на експертів.

Допомога учасникам АТО:  звертайтесь у наші Центри допомоги учасникам АТО при обласних державних адміністраціях, за посиланням Контакти.