До ветеранів війни належать

Учасники бойових дій

Військовослужбовці (резервісти, військово зобов’язані) та працівники Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, військовослужбовці військових прокуратур, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в АТО, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах АТО.

Особи рядового, начальницького складу, військовослужбовці, працівники Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, ДСНС, ДПтС, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в АТО, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах АТО.

Особи, які у складі добровольчих формувань брали безпосередню участь в АТО, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах АТО, за умови, що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної гвардії України та інших військових формувань та правоохоронних органів.

Інваліди війни

Особи, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час безпосередньої участі в АТО, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах АТО, з числа:

• військовослужбовців (резервістів, військовозобов’язаних) та працівників Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, військовослужбовців військових прокуратур;
  • осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців, працівників Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, ДСНС, ДПтС, інших утворених відповідно до законів України військових формувань;
  • працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися до забезпечення проведення АТО;
  • осіб у складі добровольчих формувань, за умови, що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної гвардії України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів або не були включені, але виконували завдання АТО у взаємодії зі Збройними Силами України, Міністерством внутрішніх справ України, Національною гвардією України та іншими утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами;
  • осіб, які добровільно забезпечували проведення АТО (у тому числі здійснювали волонтерську діяльніст

Учасники війни

Працівники підприємств, установ, організацій, які залучалися та брали безпосередню участь у забезпеченні проведення АТО, перебуваючи безпосередньо в районах АТО у період її проведення.

Особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», – сім’ї військо-
вослужбовців, прирівняних до них осіб, визначених законом, волонтерів, учасників добровольчих формувань, які загинули (пропали безвісти) або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час безпосередньої участі в АТО, забезпечення її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах АТО у період її проведення; інші особи, визначені ст. 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

До членів сімей належать:

• утриманці загиблого або того, хто пропав безвісти, яким у зв’язку з цим виплачується пенсія;
  • батьки;
  • один з подружжя, який не одружився вдруге, незалежно від того, виплачується йому пенсія чи ні;
  • діти, які не мають (і не мали) своїх сімей;
  • діти, які мають свої сім’ї, але стали інвалідами до досягнення повноліття;
  • діти, обоє з батьків яких загинули або пропали безвісти.