Департамент охорони здоров’я Житомирської ОДА учасникам АТО

Про організацію надання медичної допомоги,
проведення відновного лікування та реабілітаційних
заходів учасникам антитерористичної операції,
в тому числі демобілізованим, в лікувально-профілактичних закладах Житомирської області.

— Гаряча лінія управління охорони здоров’я з питань медичної реабілітації осіб, що брали участь в АТО:

47-44-34 щодня (з 9.00 до 18.00 години, у п’ятницю до 16.45, перерва з 13.00 до 14.00), окрім вихідних та святкових днів.

У Житомирській області діє Програма соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб з тимчасово окупованої території, районів проведення антитерористичної операції на територію Житомирської області та військовослужбовців, працівників Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, інших силових структур області, що брали участь у антитерористичній операції.

Програмою передбачено забезпечення проведення лікування та медичної реабілітації, в тому числі стоматологічного (хірургічного, терапевтичного) та зубного протезування військовослужбовців, працівників Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, інших силових структур області, що брали участь у антитерористичній операції, та членів сімей загиблих осіб в антитерористичній операції, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, визначені згідно з п. 1 ст. 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»

Управлінням охорони здоров’я облдержадміністрації розроблена Дорожня карта медичної реабілітації учасників АТО, у якій зазначено маршрут пацієнта, перелік лікувально-профілактичних закладів з адресами та контактними телефонами.

Також розроблена Памятка військовослужбовцям, працівникам Збройних Сил України, Національної гвардії, інших силових структур області, які отримали поранення та набули захворювання внаслідок виконання обов’язків військової служби під час антитерористичної операції для проведення лікування та медичної реабілітації

Медична реабілітація забезпечується в лікувально-профілактичних закладах третинного і вторинного рівнів надання медичної допомоги.

Для проведення медичної реабілітації на вторинному рівні медичної допомоги задіяні — 26 лікувально-профілактичних закладів міст і районів області.

На третинному рівні медичної допомоги:

— обласна клінічна лікарня ім. О.Ф.Гербачевського – 55 ліжок;

— обласний госпіталь для Ветеранів війни — 48 ліжок;

— обласна психіатрична лікарня № 1 – 30 ліжок;

— обласний лікувальний центр вертебрології і реабілітації — 10 ліжок;

— КП «Обласний лікувально-санаторний центр радіаційного захисту для дитячого та дорослого населення «Дениші» — 50 ліжок;

— обласний наркологічний диспансер – 10 ліжок.

Станом на 14.11.2016 року консультовані (амбулаторно):

— КУ «Обласний медичний консультативно-діагностичний центр» — 2509(в т.ч. за 2016 рік — 413);

— Поліклініка обласної клінічної лікарні — 5911 (в т.ч. за 2016 рік — 2287);

— Обласна психіатрична лікарня №1: психіатром – 2084 (в т.ч. за 2016 рік — 142), психологом – 2193 (в т.ч. за 2016 рік — 110).

Станом на 14.11.2016 року оглянуті профільними комісіями(ЛКК):

1. Житомирської обласної клінічної лікарні – 3203(в т.ч. за 2016 рік — 1501), та скеровано для проведення медичної реабілітації, а саме в:

— обласний госпіталь для Ветеранів війни – 378 (в т.ч. за 2016 рік — 185);

— обласний лікувальний центр вертебрології і реабілітації – 564 (в т.ч. за 2016 рік — 217);

— КП «Обласний лікувально-санаторний центр радіаційного захисту для дитячого та дорослого населення «Дениші» — 1510 (в т.ч. за 2016 рік — 577);

— обласна клінічна лікарня – 711(в т.ч. за 2016 рік — 402).

2. Обласної психіатричної лікарні №1 – 391 (в т.ч. за 2016 рік — 122).

3. Обласного наркологічного диспансеру – 236(в т.ч. за 2016 рік – 137).

4. Стоматологічна комісія – 279 (в т.ч. за 2016 рік — 39): за кошти «Програми» проліковано в облстоматоб’єднанні — 89, протезовано в КП “Стоммакс” — 190 (в т.ч. за 2016 рік — 39).

5. Обласна медико-соціальна експертна комісія — 1087(в т.ч. за 2016 рік — 251), а саме:

Станом на 14.11.2016 року перебувають на реабілітації 113 осіб:

— обласному госпіталі для ветеранів війни — 47

— обласному лікувальному центрі вертебрології і реабілітації — 8;

— КП «Обласний лікувально-санаторний центр радіаційного захисту для дитячого та дорослого населення «Дениші» — 17;

— обласній клінічній лікарні — 13;

— обласній психіатричній лікарні №1 — 4;

— обласному наркологічному диспансері — 4;

— обласному протитуберкульозному диспансері — 7;

— Брусилівській ЦРЛ – 1;

— Лугинській ЦРЛ – 1;

— Новоград-Волинському МРТМО — 4;

— Овруцькій ЦРЛ – 2;

— Попільнянській ЦРЛ – 2;

— Радомишльській ЦРЛ – 2;

— Романівській ЦРЛ – 1.

Всього проліковано – 5227 (в т.ч. за 2016 рік — 2582) осіб, у тому числі в:

— обласному госпіталі для ветеранів війни – 772(в т.ч. за 2016 рік — 613);

— обласному лікувальному центрі вертебрології і реабілітації – 470 (в т.ч. за 2016 рік — 188);

— КП «Обласний лікувально-санаторний центр радіаційного захисту для дитячого та дорослого населення «Дениші» — 1346(в т.ч. за 2016 рік — 503);

— обласній клінічній лікарні – 720 (в т.ч. за 2016 рік — 410);

— обласній психіатричній лікарні №1 – 382 (в т.ч. за 2016 рік — 120);

— обласному наркологічному диспансері – 231 (в т.ч. за 2016 рік — 117);

— облстоматоб’єднання – 46 (в т.ч. за 2016 рік — 26).

Найбільша кількість учасників АТО проліковано в Новоград-Волинському ТМО — 444, Коростенській ЦМЛ — 75, Бердичівській ЦМЛ — 64, Овруцькій ЦРЛ – 64, Баранівській ЦРЛ — 56, Любарській ЦРЛ — 59, Малинському МРТМО — 54, Коростишівській ЦРЛ – 49 та Ємільчинській ЦРЛ — 48 осіб.

З метою проведення лікування за кордоном на комісію МОЗ України скеровано 3-ох військовослужбовців.

Заклади охорони здоров’я мають необхідні кадри для проведення реабілітації та забезпечені медикаментами. Активно на разі до процесу реабілітації залучаються психологи , частина яких пройшла навчання за участю зарубіжних фахівців.

Не зареєстровано жодної скарги від учасників АТО на якість надання медичної допомоги та реабілітації в закладах охорони здоров’я.