Армія України в 2017 році: строки призову, контракт, строкова служба

Для молодих українців не втрачає актуальності питання, пов’язане з призовом до лав збройних сил у 2017 році.

Військово-політична обстановка в країні впливає на призовну компанію Заклик-2017

У 2016 році президент України підписав розпорядження щодо призовної кампанії на поточний рік. Що стосується строку, на який юнаки призиваються до лав збройних сил, на сьогоднішній день даний період залишається без змін і становить:

• 18 місяців – для тих, хто не має диплома про вищу освіту;
  • 12 місяців – для призовників, які встигли отримати диплом спеціаліста або магістра.

Якщо ж у період служби призовника ситуація в країні стала збільшуватися (аж до воєнної загрози), то термін призову може бути продовжено на термін понад встановленого в законодавстві часу. Поки точно не можна сказати, наскільки довгим буде заклик в 2017 році, однак, якщо орієнтуватися на терміни 2016 року, можна припустити, що весняна призовна кампанія триватиме з 5 травня до 30 червня, а осіння – з 5 жовтня по 30 листопада.

У пояснювальній записці до Указу Президента, виданому в 2016 році, було сказано, що поточні призовні норми не дозволяють швидко реагувати на різку зміну у військово-політичній обстановці країни. Тому тепер кожен новий термін призову буде визначатися Указом глави держави, виданим не пізніше, ніж за місяць до закінчення року.

Кабінет міністрів України також постановив, що солдатам-строковикам буде виплачена матеріальна допомога, рівна двом «мінімалок», що складе 2.9 тисячі гривень. У заяві, зробленій представниками Міноборони, також сказано, що призовники будуть проходити армійську службу поза зоною АТО.

З 2016 року Українська армія відновила призов до лав прикордонників – була заявлена «квота» на строковиків у розмірі 4 тисяч чоловік. Швидше за все, така практика продовжиться і в 2017 році, однак солдат в ряди прикордонників відбиратимуть за конкурсом. Охороняти кордони, вони зможуть лише після двох місяців навчання. Ця категорія призовників також буде служити за межами зони АТО, а за бажанням юнаки зможуть перейти на контрактну службу після того, як закінчиться термін проходження строкової.

Хто потрапляє під заклик?

Службу в лавах збройних сил України повинні пройти всі юнаки, які визнані придатними до стройової підготовки і не мають причин для відстрочення або видачі «білого» квитка. Нагадаємо, що не так давно був змінений вік призовника – тепер в армію будуть «забирати» юнаків віком 20-27 років.

Призовний вік в Україні зафіксовано на рівні 20-27 років

Президент України давно говорив, що слід підвищити вікову планку для строковиків, щоб людина, яка йде в армію, чітко розумів, навіщо йому необхідна служба в військах України. Степан Полторак, що займає пост міністра оборони країни, підтримав цю ініціативу. Він заявив, що якщо в 18-річному віці юнак ще є школярем, то буквально через два роки його можна сміливо назвати сформованою особистістю.

Що потрібно зробити після отримання повістки?

Як тільки військовозобов’язаний отримав повідомлення про призов в армію, він повинен прибути в пункт призову до часу, позначеному в порядку. В Указі, виданому Президентом України, зазначено, що неотримання порядку не є підставою для того, щоб ігнорувати заклик. Як тільки в країні опубліковано наказ про початку призовної кампанії, починається відлік 10-денного терміну, протягом якого усі військовозобов’язані повинні з’явитися у військкомати.

Поважними причинами для того, щоб не з’явитися в призовному пункті, вважається лише форс-мажор у вигляді стихійного лиха, відсутність квитків на автобусний рейс або поломка автобуса, підтверджена довідкою хвороба або похорон близького родича. Будь-які інші причини вважаються недостатньо вагомими, так що неявка у військкомат в даному випадку рівнозначна ухилення від армії.

Що тягне за собою ухилення від призову?

Відповідь на це питання дає Кодекс України про адміністративні правопорушення: призовник, не з’явився у військкомат без документально підтверджених поважних причин карається штрафом в розмірі одного неоподатковуваного дохідного мінімуму. У разі, якщо військовозобов’язаний заважає реалізації процедури ведення обліку, він може бути покараний штрафом, рівним п’яти-семи неоподатковуваних податками дохідним мінімумів.

Україна поки не може повністю скасувати призовну кампанію

Будь-яке повторне порушення порядку обліку призведе до того, що сума штрафу стає значнішим, досягаючи вже 10-15 «мінімалок». «Злісні» ухильники від армії рано чи пізно потрапляють під дію Кримінального кодексу, який дає можливість покарати порушника позбавленням волі на строк до трьох років.

Хто має право на відстрочку або «білий квиток»?

Законодавство України передбачає можливість отримати відстрочку від армії або бути зарахованим відразу у запас. Цим правом можуть скористатися такі групи юнаків:

• Єдині працездатні члени сім’ї або опікуни;
  • Ті, у кого на момент призову дружина знаходиться в положенні, а також батьки двох дітей або дитину у віці до трьох років;
  • Батьки дітей-інвалідів або чоловіки жінок-інвалідів;
  • Хворі, яким лікарський діагноз дозволяє отримати річну відстрочку або бути відправленими у запас;
  • Особи, які відслужили в армії за кордоном;
  • Студенти, аспіранти, інтерни стаціонарної форми навчання. Причому не тільки ті, хто навчаються у ВУЗах України, але і навчаються за кордоном;
  • Педагоги, медики, священики, резервісти і поліцейські при виконанні певних умов;
  • Особи, брати чи сестри яких загинули при виконанні військових обов’язків;

Особи, стосовно яких є підозра у кримінальному правопорушенні.

Особи, які отримали відстрочку, в запас не відправляються, так що через рік їм знову доведеться доводити право на продовження відстрочки від армії, якщо така є.

Зміни 2017 року

Солдатам-контрактникам потрібно час, щоб підготуватися до ефективних військових дій, а значить, якщо війна перейде в активну фазу, країні все одно доведеться мобілізувати чоловіків. Ось тільки після скасування призову вони зовсім не будуть готові взяти в руки зброю! Строкова служба дозволяє підготувати ресурс, необхідний в разі мобілізації, тому що Україна, на відміну від інших європейських держав, на сьогоднішній день не може дозволити собі остаточно відмовитися від практики строкової служби.

В лавах армії до 2017 року планують залишити 70000 військовослужбовців

Нагадаємо, що ще пару років тому Міноборони України розробило концепцію, що містить план реформування і розвитку збройних сил, яка мала бути реалізована до 2017 року. Концепція містила положення про те, що кількість українських військових потрібно зменшити майже в 25 рази, залишивши 70000 чоловік замість 192000.

Передбачалося, що служба в армії стане більш простою, а юнаки служитимуть виключно на основі укладання контракту. У 2015 році представники Генштабу не могли дати однозначної відповіді, однак тепер президент чітко окреслив свою позицію: призов до лав української армії скасований не буде.