Июн 18

Мінсоцполітики: Організація виїзду груп дітей за кордон на відпочинок та оздоровлення

Загальна інформація

Міністерство соціальної політики, як головний орган виконавчої влади у сфері оздоровлення та відпочинку дітей, здійснює координацію діяльності установ та організацій щодо виїзду організованих груп дітей за кордон на оздоровлення і відпочинок, а також надає згоди на виїзд таких груп.

Організація оздоровлення та відпочинку дітей за кордоном здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21.12.2005 №1251 „Про затвердження Порядку організації виїзду дітей за кордон на відпочинок та оздоровлення” (зі змінами).

Координація діяльності, пов’язаної з організацією виїзду груп дітей за кордон та контроль за її провадженням здійснюється Міністерством соціальної політики, структурними підрозділами з питань сім’ї, молоді  та  спорту  обласних та Київської  міської держадміністрацій.

Для забезпечення покладених на Міністерство функцій під час підготовки згод на виїзд дітей за кордон особлива увага звертається на наявність законодавчого права громадських організацій здійснювати організацію оздоровлення дітей за кордоном, створення можливостей для належного їх перебування та харчування, наявності медичної страховки, а також гарантій повернення дітей на територію України.

Крім того, обов’язковою умовою для надання згоди є заява батьків, батьків-вихователів, прийомних батьків, опікунів, піклувальників про те, що вони дозволяють виїзд дитини за кордон.

Відповідно до Закону України „Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України“,  Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57 (зі змінами)  прикордонний контроль та пропуск через державний кордон дітей здійснюється підрозділами охорони державного кордону.

Мінсоцполітики контролює повернення дітей в Україну згідно з наданим організаторами списком  та  згодою  з  відмітками про перетинання  державного  кордону у п’ятиденний термін після повернення групи.

З початку 2016 року Мінсоцполітики спільно з структурними підрозділами обласних державних адміністрацій видано 314 згод на виїзд організованих груп дітей за кордон. Відповідно до наданих згод оздоровленням та відпочинком забезпечено  6 343 дитини, з них дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування – 2 480 .

Найбільша кількість дітей перебувала на оздоровленні та відпочинку в Італії, США, Франції та Іспанії.

Всього в організації виїзду дітей за кордон на відпочинок та оздоровлення беруть участь 38 громадських організацій. При цьому найбільш активно у цьому напрямку проявили себе  організації з багаторічним досвідом роботи такі, як: МБФ „Країна милосердя”, БФ „Корда”, МБФ „Вічні цінності”, БФ „Набат”, БФ „Білий слон” МБФ „Аріадна”, а також новостворені організації: ВБО „Волонтерське об’єднання „Крила”, МБТ „Глобальна християнська підтримка — Україна”,  МБФ „У колі друзів”.

З метою охоплення оздоровленням та відпочинком максимальної кількості дітей, які постраждали від проведення антитерористичної операції на Сході України та анексії АР Крим Міністерство звернулося до посольств та консульств різних країн з проханням активізувати співпрацю з неурядовими організаціями у вищезазначеній сфері.

В результаті вжитих заходів, Мінсоцполітики спільно з Міністерством закордонних справ та закордонними дипломатичними установами України поглиблено співпрацю з багатьма країнами близького та дальнього зарубіжжя, що надало можливість охопити оздоровленням за кордоном більшу кількість дітей пільгових категорій, передусім постраждалих від проведення АТО.

Так, за ініціативи закордонних дипломатичних установ України та іноземних партнерів на урядовому та неурядовому рівнях реалізовано проекти з оздоровлення та відпочинку  дітей, як в Україні, так і на території інших країн в  Австрії, Болгарії, Великій Британії, Греції, Грузії, Італії, Іспанії, Латвії, Нідерландах, Німеччині, Польщі, Португалії, Словенії, США, Туреччині, Туркменістані, Угорщині, Франції, Хорватії, Чехії, Швейцарії, Швеції. Слід зазначити, що з  деякими з них розпочато співпрацю вперше.

Міністерство продовжує вживати всі можливі заходи для реалізації міжнародних программ,  спрямованих на оздоровлення та відпочинок українських дітей за кордоном.

Інформаційна картка стосовно надання згоди на виїзд організованої групи дітей за кордон на оздоровлення та відпочинок

Список організацій, які  займаються організацією оздоровлення та відпочинку дітей за кордоном

Графік прийому документів на виїзд організованих груп дітей, видачі згод та прийому звітів про повернення дітей

Джерело; Мінсоцполітики