Мар 26

Микола Полторак: як одесит-розвідник став еко-фермером

У одесита була залізна бронь перед армією, щоб не йти на війну — четверо дітей. Але заради їхнього майбутнього багатодітний батько Микола Полторак і пішов на фронт.

На війні Микола став снайпером-розвідником. Буквально вже на третій день йому довелося пройти бойове хрещення. Після року війни на передовій Микола планував залишатися у Збройних силах.

Та один червневий ранок змінив всі плани чоловіка дочекатися перемоги на фронті.

«У нас готувалася крупна операція, і ми з хлопцями обстріляли „зеленку“, а потім пішли зачистити усі посадки від „секретів“ та перевірити мінні поля. І вже недалеко від сепаратистки позицій знайшли воронку, зброю, кров та один берць… Напевно ми когось підстрелили та кинулися вперед, щоб наздогнати. До позицій терористів дісталися і тоді почали вертатися назад, — розповідає Полторак. — Тоді-то я і підірвався на міні».

Від вибуху Миколі відірвало ногу, побратими Полторака наклали джгут і пораненого евакуювали до госпіталя. Потім були безкінечні шпиталі та лікарняні палати.

До війни Микола Полторак був приватний підприємець. Фірма Миколи займалася будівництвом.

Тому не дивно, що по закінченню військової служби Микола знову вирішив зайнятися підприємництвом, а точніше — сільським господарством. Про цю спеціалізації він почав замислюватися, коли дружина чекала первістка: «Я зіткнувся з тим, що купити екологічні продукти досить складно. Тоді почав міркувати про це і, по суті, задумка ще тоді вимальовувалася, але проект розробив вже зараз, по поверненню з війни », — згадує Микола Полторак.

Пермакультурним фермери — такі собі опозиціонери по відношенню до сучасних методів ведення сільського господарства, таким, як використання хімічних добрив, активне застосування пестицидів, обов’язкова оранка землі. Базою для пермакультурної ферми є грамотне функціональне проектування простору: всі компоненти повинні розміщуватися так, щоб вони не шкодили один одному, навпаки — при взаємодії сприяли взаємному розвитку.

Щоб втілити свої ідеї в сфері пермакультурного землеробства, Микола Полторак серйозно взявся за навчання: шукав матеріали та напрацювання, вивчав досвід інших ентузіастів, в Impact Hub Odessa відвідував  семінари Дженніфер Лауруол — відомого шотландського дизайнера пермакультурних ландшафтів і педагог. І в хабі Микола дізнався, що для ветеранів АТО проводитимуть заняття в бізнес-інкубаторі — «Новий відлік». В рамках цього проекту при Impact Hub Odessa учасників бойових дій і переселенців безкоштовно навчають веденню бізнесу та авторів кращих проектів стимулюють премією для старту своєї справи.

В результаті майбутній фермер настільки філігранно продумав свій проект і впевнено його презентував, що став переможцем. Ідея Миколи знайшов відгук. За підсумками конкурсу він отримав грошову винагороду для старту.

Микола Полторак збирається підготувати матеріали свого проекту, щоб і інші фермери могли ними користуватися. У багатьох українців є паї землі, і з такими матеріалами їм буде простіше теж облаштувати пермакультурну ферму. Таке землеробство повністю відновлює природу, тому варто звернути на нього увагу.

З реалізацією проекту Миколі Полтораку допомагає його сім’я. «Мені дуже пощастило з дружиною. Вона підтримує мене. Більшу частину розсади моя дружина Ліля посадила. Сину Нестору дуже сподобався возитися з насінням і росточками. Уже з яблук насіння збирає, замочує. У минулому році я дав можливість синові самому посіяти насіння, поливати паростки, доглядати. Так що справа сімейна », — посміхається батько сімейства.

Виховання дітей, розвиток пермакультурної ферми і АТОшне поселення, громадська діяльність і громадянська активність — частина тих справ, які складають щільний графік колишнього снайпера і розвідника, а зараз підприємця і громадський працівника Миколи Полторака. І приклад дійсно надихає. Тим, хто повернувся з фронту, Микола Полторак радить знайти собі цікаве заняття і зосередитися на ньому

Джерело: https://www.048.ua/

Постоянная ссылка на это сообщение: http://cdu-ato.com.ua/mikola-poltorak-yak-odesit-rozvidnik-stav-eko-fermerom/